Rafelranden in de stad hebben de naam hip te zijn. Het is er niet aangeharkt en de ruimte heeft geen duidelijke functie (meer). Dat maakt dat kunstenaars er graag neerstrijken om net buiten de gebaande paden hun creativiteit tot bloei te laten komen.

Maar soms is een rafelrand lelijk, stinkt het en trekt het vuilnis aan. Bijvoorbeeld het gebied op de hoek van de Jan van Galenstraat en de Mercatorstraat.  Daar staat het Mercatorgemaal – dat nota bene een monument is –  in een rommelig, onderhoudsvrij stuk groen met daarnaast een ‘krul’ .

Als bekend wordt dat Liander en Waternet het gemaal gaan renoveren en restaureren, zien onze eigenste stadsmakers en buurtbewoners Lex de Jong en Arnoud Hekkens de mogelijkheid om het gebied er omheen ook aan te pakken. Samen met buurtbewoners worden ideeën verzameld.

Het eerste resultaat is de expositie I ♥ Erasmuspark. Op de muren van het gemaal hangen in plaats van reclameborden nu prachtige foto’s van Nienke Laan. Zij portretteerde bezoekers van het Erasmuspark. De foto’s laten de veelzijdigheid van bezoekers en hun activiteiten in het park goed zien.

“Er zijn nog veel meer leuke en goede ideeën uit de buurt gekomen,” vertelt Lex. “Eén daarvan is om op het dak van het gemaal regenwater op te vangen en dat te gebruiken om de krul door te laten spoelen. Of om duidelijker te maken – met foto’s bijvoorbeeld – wat er binnen in het gemaal gebeurt. Die foto’s kunnen we dan ook weer aan de buitenkant van het gemaal hangen. Voor het groen zijn ook allerlei ideeën. Een tuin met bloemen, waaraan de bijen uit het Erasmuspark zich te goed kunnen doen. Of een mooi doorkijkje maken richting het Erasmuspark. Wat dacht je van groenten en fruit in grote plantenbakken kweken? Samen met de buurt (buurtbewoners en scholen) zou het onderhoud uitgevoerd kunnen worden. Met de gemeente, Waternet en Liander worden gesprekken gevoerd over het vervolg.”

Hoe de rafelrand er uit gaat zien, is nog niet bekend. Ideeën zijn nog steeds welkom. Loop gewoon eens binnen bij het projectbureau op de hoek van de Mercatorstraat tegenover het gemaal.IMG_2513-1 (Medium)

Tot 12 juli is de expositie I ♥ Erasmuspark buiten op het gemaal te zien.
Fotografie: Nienke Laan
Grafisch ontwerp: Barbara Asselbergs
Impressie van de opening op facebook van Gemaal Mercator

 

Tekst en foto’s: Mildred Theunisz