Geen tijd om zelf te koken en zin in Hollandse pot? Danny Schats baat sinds vorige week kiosk De Daghap uit op de Willem de Zwijgerlaan. Voor zeer schappelijke prijzen neem je warme of koude stamppot mee, macaroni of nasi. Of een broodje bal. De moeder van Schats heeft het er maar druk mee. Zij maakt onder andere de boerenkool klaar. De gehaktballen maakt iemand anders iedere dag vers.

Schats geniet elke dag weer van het uitzicht op Keith Harings schilderij op een van de gebouwen van de markthallen. Hij heeft een goed contact met zijn buren. En de studenten die wonen in het Tetterode-kantoor, halen geregeld een warme hap bij hem. Evenals de bouwvakkers die aan het werk zijn op de Willem de Zwijgerlaan. Zij waren het die hem vroegen of hij speciaal voor hen niet vroeger open kon gaan. “Zij lunchen nu eenmaal vroeg, want ze beginnen ook vroeg”, lacht Schats. “De broodjes bal vliegen over de toonbank. Die zijn echt een hit voor de werklui van hiernaast. En de snert natuurlijk.”

Met zijn horeca-achtergrond wilde Schats graag iets met eten en drinken doen. Toen zag hij dat deze kiosk leeg stond. Met zijn vader richtte hij de kiosk zo in dat het lijkt alsof je bij je moeder in de keuken bent.

“Tot nu toe loopt het erg goed”, glimlacht Schats, “Van maandag tot en met vrijdag heb ik flink wat mensen over de vloer gehad, en ze komen ook terug. Van de menu’s die op de kaart staan, kies ik er elke dag twee à drie uit. Vandaag heb ik boerenkoolstampot, chili con carne, stoofpotje en ik heb nog een macaroni.” Doordeweeks hebben mensen meer behoefte aan een afhaalmaaltijd dan in het weekend. Het is een beetje pionieren voor Schats. “Als je de juiste producten verkoopt, komen de mensen vanzelf.” Buitenlands en biologisch eten vindt Schat ‘moeilijk’.

De Willem de Zwijgerlaan is een verbindingsweg tussen de Bos en Lommerweg en de Jan van Galenstraat. Veel verkeer van en naar het centrum. “Laatst zag iemand ’s morgens op weg naar haar werk boerenkool op het bord staan. Dat leek haar lekker om die avond te eten. Toen ze ’s avonds langskwam, was  de boerenkool uitverkocht. Heeft ze toch macaroni meegenomen. Mijn moeder heeft gisteravond weer verse boerenkoolstampot gemaakt. En dat kwam die dame gister inderdaad halen.”

Schats is in gesprek met een bezorgdienst. “Om klanten nog meer ten dienst te zijn, zodat ze niet meer de deur uit hoeven.” Tot die tijd kun je terecht bij Schats’ schattige kiosk voor een goede maaltijd met verse ingrediënten.

De Daghap

Willem de Zwijgerlaan 283 (kiosk)

020-7705241

Ma-vrij: 11.30-20.00 uur

Za en zo: 16.00-20.00 uur

Foto: Nathalie Delorme

Tekst: Arjan van Oorsouw