Groter kan het verschil eigenlijk niet. Waar jarenlang een snackbar huisde, is sinds enkele weken veganistisch eethuisje Loving Hut geopend. Amsterdam telt een flink aantal vegetarische restaurants, maar plekken waar je volledig veganistisch kunt eten, zijn er niet zo veel. Frisgeschildere muren en banken met vrolijk gekleurde  kussens nodigen je uit om naar binnen te stappen.

Loving Hut heeft eethuisjes over de hele wereld: Hong Kong, Leuven, Oslo, Vancouver, Melbourne, Maastricht en een groot aantal restaurants in de Verenigde Staten. Met het eethuisje in Bos en Lommer is de tweede vestiging in Nederland geopend.  Ying Zhou zwaait hier de scepter en kookt een volledig plantaardig – en zo veel mogelijk biologisch – menu. Koken doet Ying al jaren, vegetarisch en veganistisch en verder is ze in de leer geweest bij de Loving Hut in Leuven en Maastrischt. Nu is het tijd om Amsterdam te veroveren. Naima Benmoussa schuift ook aan voor het gesprek; zij probeert Loving Hut in Nederland op de kaart te zetten.

We wilden dolgraag een restaurant in Amsterdam openen, vertelt Naima. Het centrum is voor ons niet te betalen en deze locatie kwam op ons pad. Bos en Lommer is een leuke buurt met veel verschillende culturen. Iedereen kan hier terecht, want veganistisch eten is halal en kosjer. En het is niet duur.

Dat er tegenover de Loving Hut een vegetarisch restaurant zit, ziet Naima alleen maar als een voordeel.

eigenaar loving hutEn terwijl Ying me allerlei lekkere hapjes voorzet – dadel/cashewnoten balletjes, muffins en veganistische kroepoek – vertelt Naima over de visie van Loving Hut.

Om een Loving Hut restaurant te kunnen openen, moet jezelf veganistisch leven. Je moet uitstralen wat we willen bereiken, zegt Naima. Wat er op het menu staat, bepaalt de eigenaar zelf: wat kan je goed koken en wat past bij de buurt? Ying maakt, volgens Naima, geweldige toetjes en taarten.  In de veganistische keuken, waar je geen eieren, boter en melk gebruikt, is dat niet altijd gemakkelijk. Ying glimlacht verlegen.Naast toetjes, maakt Ying graag Aziatisch eten, maar er staan ook hamburgers op het menu van Loving Hut Bos en Lommer.

Het idee achter Loving Hut is mensen te laten zien dat veganistisch eten lekker is, vertelt Naima. Om gezond en lekker te eten hoef je geen dieren of dierlijke produkten te gebruiken. Bovendien is plantaardig eten veel beter voor het milieu. Loving Hut wil een plek zijn waar je, je thuis voelt met lekker eten en een vriendelijke bediening. Liefde voor eten en de medemens, daar gaat het om, benadrukt Naima.

En dan volgt een relaas over een spirituele Chinese mevrouw die gestart is met Loving Hut. Helaas van minder belang voor dit verhaal; waar het om gaat: hoe is het eten en de sfeer op deze locatie?

Dat gingen we met z’n drieën uitproberen. Op een door de weekse dag zijn zo rond half 7 ‘s avonds veel tafels bezet en er komen nog verschillende mensen eten afhalen. Zo te zien een mix van buurtgenoten en vegan-lovers. Wij bestellen alle drie een andere hoofdgerecht zodat we van elkaar kunnen proeven. Een thaise curry, noodles met groente en tofoe en een licht pittig noodle gerecht met zeewier. We drinken bionade en alcoholvrij bier. Het smaakt allemaal heel erg goed en het is meer dan genoeg. Om ons heen vinden de hamburgers gretig aftrek – met veganistische mayonaise!

Na de aanbeveling van Naima, willen we natuurlijk ook een toetje proberen van Ying. De taart is ‘s avonds al op, maar een tiramisu-vegan-style is er wel. En inderdaad: overheerlijk. En de prijs voor een hoofdgerecht is echt laag: €7,50 – €9,50. Je kunt er al vanaf 12 uur terecht dus ook voor lunch zit je hier prima.

Is Bos en Lommer een goede plek voor een veganistisch restaurantje? Naima en Ying zijn er van overtuigd: met een positieve instelling en goede energie kan je verrast worden over het effect, zo menen ze. Bovendien als het eten lekker is, dan komen de mensen wel. Mond-op-mond reclame werkt dan het beste.

Nou daar doe ik dan graag aan mee. Een paar veganistische blogs hebben Loving Hut al gevonden en zijn enthousiast, maar ook voor de ‘mindere recht-in-de-leer’ is het hier lekker en gezellig eten voor een goede prijs!loving hut

Loving Hut

Admiraal de Ruyterweg 334

Di t.m vrij: 12 – 21 uur

Za & zo: 13- 21 uur

Tekst en foto’s: Mildred Theunisz