In de keuken van Selma’s Nordic Bakery geeft Anna de laatste aanwijzingen aan het personeel. Ze doet dat in het Zweeds, want de roots van deze zaak liggen in het noorden van Europa. Anne zelf is half Zweeds, half Fins. Met haar vriend Jorrit begonnen ze samen Selma’s Nordic Bakery in de Jan van Galenstraat. En om het maar gelijk uit de wereld te helpen: Nordic is niet alleen Scandinavisch (Noorwegen en Zweden), maar ook Denemarken, IJsland en Finland.

“I Love it”, zegt Anna op de vraag hoe het is in Bos en Lommer. “Er is een heleboel gebeurd sinds we open zijn, maar het nog steeds erg wennen om je eigen zaak te hebben met personeel. Maar heel leuk.” Half januari ging Selma’s Nordic Bakery open. De zaak vernoemd naar Anna’s oma, die ook als inspiratiebron geldt. Oma Selma begon op 60-jarige leeftijd nog haar eigen zaak door in de zomermaanden op de markt van Helsinki te gaan staan met lekker eten. “Dat heeft ze jaren gedaan tot haar 85ste. Oma leeft niet meer, maar de familie is zeer vereerd met de naam van deze zaak.

Anna studeerde in Nederland aan de Hotelschool en leerde haar Nederlandse vriend Jorrit kennen. “We wonen in Zaagmolenstraat, dat is vlakbij. En we wilden graag wat ruimte en dat is hier nog te betalen. Daarom zijn we in Bos en Lommer terecht gekomen. En mensen zijn zo blij dat we hier zijn, dat we echt nergens anders zouden willen zitten.”

De voormalige pizzeria onderging een flinke verbouwing. Daarbij stuiten Anna en Jorrit ook op een verborgen pareltje. Achter een verlaagd plafond en tien lagen vet en viezigheid ontdekten ze een mooi glas-in-loodraam. “Dat was echt een cadeautje.”

Bos en Lommer staat nou niet echt bekend om zijn grote aantallen Zweden, Finnen en Noren. Toch weten de noorderlingen Selma’s wel te vinden. “Via Facebook ging het als een lopend vuurtje, en ze komen allemaal kijken.” Wat je mist in Nederland zijn de kaneelbroodjes en het brood. “Tenminste dat hoor ik ook van anderen. Mensen zeggen ook dat ze niet kunnen wachten tot we brood gaan bakken.” Want er wordt gewerkt aan de komst van een oven en ook het terras is onlangs open gegaan. Zo blijft Anna haar eethuis ontwikkelen en valt er daar steeds meer te ontdekken.

“Straks gaan we misschien ook in de avond open, maar we zijn er nog niet uit of we een volledig menu doen of een soort borrelhapjes en een klein menu. Met misschien een elandburger. Daar gaan we nu naar kijken voor de weekenden. Doordeweeks willen mensen snel eten, maar dat past niet echt bij ons. Foodora of Deliveroo is niet onze stijl. Er is niks mis mee, maar dat gaan we niet doen.”

Selma’s Nordic Bakery

Jan van Galenstraat 70

Openingstijden:

Maandag: 10:00 – 17:30

Dinsdag t/m Donderdag: 08:30 – 17:30

Vrijdag: 08:30 – 19:00

Zaterdag en zondag: 9:00 – 19:00

Tekst: Bram Karst

Foto’s: Nordic Bakery en Bram Karst