Laatst had ik het met mijn gabber, voor insiders Corrie, over het winkelaanbod in onze BoLo.

Wij zijn hier samen opgegroeid en BoLo is de bakermat voor onze vriendschap. Een deel van die vriendschap is ontstaan bij Bleeker Mode. Een lingeriezaak. Niet dat wij al een voorgevel hadden om er iets voor te kunnen kopen, maar onze moeders wel. De zaak was niet heel groot, maar het stond altijd propvol met lingerie, pyjama’s en herenslips. Je kon van buiten af niet goed zien, wie er binnenstonden. Misschien maar beter ook, want anders kon je tante Auk nog wel eens in een iets te vol ornaat zien. Naast winkel zijn,  had deze nering ook een buurtfunctie, alle vrouwen in de buurt kwamen daar. Er werd wat afgekeuveld, laten we het karakterbesprekingen van buurtgenoten  noemen. En misschien wel het meest opzienbarende: als je het druk had of zij hadden het te druk, kreeg je de bh’s en slips gewoon mee naar huis. Kon je thuis op je gemak even passen. Ik vermoed dat ze daarmee ook wel eens het deksel op hun neus hebben gehad, maar dat het verlies dat ze daarmee leden niet op kon tegen de winst die ze ermee behaalden. De enorme vaste goeddeels vrouwelijke klantenkring, die al hun bh’s, panty’s en slips haalden bij de lingeriezaak aan de Bos en Lommerweg.

Graag zou ik weer van dit soort winkels in de buurt hebben. Het geeft zo’n boost aan de buurt! Het maakt de buurt zoveel intiemer. Er zijn genoeg leuke middenstanders in de buurt. Doe daar eens uw boodschappen in plaats van bij de grote ketens. Sigaretten? We hebben de sigarenzaak van Leo en Anita! Lunch? Wibbegje van de Bagels en Beans heeft broodjes met een gaatje en bij Jackie is alles about jou! Brood? Van der Heijden en de nieuwe Nador! Vlees? De Cow Project en mijn goede vrienden naast bloemenwinkel Veronica! Sla de spijker op zijn kop bij de prijshamer! Inspirerende woorden bij de Nieuwe Boekhandel! Geen zin in vlees maar vis, bij Molenaar krijgt uw een lekker bekkie! En als je geen zin hebt om op de bank te hangen, hang ‘s aan de bar in bij Barry, Ruben en Angelique in ‘t Lommertje. Of bij Odillia en Robert in ’t Binnepretje, bij Joop in Koper.

Graag wil ik u erop attenderen dat de winkels die ik zojuist genoemd heb, het niet makkelijk hebben. Veel wordt gekocht bij grote ketens vanwege vooral de prijs. Maar wat als we weer wat meer voor kwaliteit over hebben? Daar wordt niet alleen de middenstander beter van, maar ook jij. Het aanbod wordt diverser en als klant heb je het idee dat je je geld goed besteedt, want je wordt vriendelijk en vertrouwd geholpen. Je helpt het gezin dat achter die middenstander zit, weer te eten, in plaats van een directeur die voor de zestiende keer dit jaar met zijn bijvrouw naar Bora Bora vliegt.

Mijn wens voor 2015: meer diversiteit aan middenstand in BoLo waar wij allemaal profijt van hebben!

Liefs,

Agnes G. (en een beetje van Corrie)

P.S. De schrijver heeft geen steekpenningen ontvangen om winkeliers te vermelden in dit stuk.

P.S. 2. Mocht ik belangrijke middenstanders vergeten zijn, mijn excuses! Julie zijn ook belangrijk voor deze buurt!