Priscilla is de nieuwe cultuurverkenner van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) in Amsterdam West: “Ik bezoek zoveel mogelijk kunstprojecten in West en wil snel een netwerk opbouwen zodat ik makkelijk aanspreekbaar ben.” Heb je een idee voor een kunstproject en wil je advies? Dan kun je bij Priscilla terecht.

De cultuurverkenners zijn er voor iedereen die een kunstproject wil opzetten en daarvoor een aanvraag in wil dienen bij het AFK. Het Amsterdams Fonds voor de Kunst  investeert in kunst die het leven in de stad verrijkt. Naast beeldende kunst zijn dat ook theaterproducties, muziekvoorstellingen, buurtprojecten of ontwikkelprojecten. Een goede spreiding van de kunstprojecten over de hele stad is van belang.

De cultuurverkenners functioneren als antenne voor hun eigen stadsdeel. Priscilla: “Je kunt ons altijd mailen. Wij zijn er om te sparren, je tips te geven als je een aanvraag wilt indienen. Of je met mensen in contact brengen.”

In Amsterdam West steunt het AFK op dit moment: Theaterparticipatieproject BoLo Belooft op verschillende plekken in Bos en Lommer, Kunstroute en voorstelling ‘Ik was niet van plan te blijven’ in Podium Mozaïek, The Art Department van Subbacultcha (muziek en cultuurplatform). Net afgesloten is: Dummy’s: Beeldende kunst en striptentoonstelling bij WG Kunst.

“Veel mensen weten niet dat het AFK ook kleine projecten steunt, en niet alleen van professionele kunstenaars. Een foto-expositie van foto’s gemaakt door buurtbewoners. Een straatkunstproject door kinderen en amateurkunstenaars. We dragen vaak bij aan projecten die een actieve deelname aan kunst en cultuur bevorderen,” aldus Priscilla.

Speciaal voor deze kleine projecten (tot 5.000 euro) is er een spreekuur op de laatste dinsdag van de maand in het leven geroepen. Kunstenaars of makers uit Amsterdam West die niet eerder bij het AFK een aanvraag deden, kunnen hier hun plan toelichten. Er is een half uur beschikbaar om kennis te maken en de aanvraag te bespreken. De volgende dag krijg je al een reactie. Twee weken van tevoren kun je je via de mail aanmelden voor het spreekuur. Meld je wel vroeg aan want het spreekuur is snel vol! Bij grotere projecten is de doorlooptijd 13 weken.

De procedures voor aanvragen bij het AFK staan uitgebreid beschreven op www.afk.nl.

Priscilla Macintosh is bereikbaar op west@afk.nl.

Tekst en foto: Caroline Freriks