Een paar jaar geleden fietsten witte ouders nog massaal de wijk uit om hun kind naar school te brengen. Tegenwoordig  kiezen steeds meer ouders voor een buurtschool in Bos en Lommer. Dit schooljaar start de eerste gemengde klas op de tot nu toe zwarte Narcis Queridoschool.

 De Narcis Querido staat bekend als een zwarte school waar vooral leerlingen met een Turkse of Marokkaanse achtergrond op zitten. Voor veel witte ouders was dit een reden om hun kind niet op deze school in te schrijven. Totdat Mireille Leijting-Sanders, moeder van Max (3), Spencer (2) en zwanger van haar derde kind, anderhalf jaar geleden een ouderinitiatief oprichtte. “Ik woon tegenover een gezellige buurtschool met een onderwijssysteem dat mij zeer aanspreekt, een goede beoordeling van de onderwijsinspectie en een enorm groot vernieuwd schoolplein. Dus ik dacht: hoe ideaal zou het zijn als mijn kinderen straks naar school kunnen lopen, zonder dat ze een drukke straat hoeven oversteken? Alleen zou ik graag zien dat de school wat meer gemengd was, zodat de samenstelling van de klas een afspiegeling is van de wijk waarin we wonen. Ik ontdekte dat er nog geen ouderinitiatief was en kreeg de kriebels. Ik dacht; er moet iemand opstaan, want hier liggen kansen die we niet mogen laten liggen.”

Leijting-Sanders richtte samen met een paar buren een ouderinitiatief op.  Anderhalf jaar is ze druk bezig geweest om de school te promoten en andere autochtone ouders over de streep te trekken om ook voor deze school te kiezen.  Met succes. “We krijgen veel positieve reacties uit de buurt. In 2015 start de eerste gemengde klas,  maar ook voor 2016, 2017 en zelfs 2018 zijn er al diverse aanmeldingen en geïnteresseerde ouders. Ik ga ervan uit dat deze school straks helemaal gemengd is en kinderen uit deze buurt samen naar school gaan.” Haar oudste zoon Max wordt in april 4 jaar en heeft er nu al zin in. “We gaan naar schooool!”, roept hij enthousiast terwijl hij met zijn vriendjes over het schoolplein rent.

Wil je meer weten over deze school? Aanstaande zaterdag 15 november van 16.00-18.00 uur is er een bijeenkomst op de Narcis Querido voor geïnteresseerde ouders.


DSC_0312

Foto’s: Marleen Lamers

Tekst: Ester Mangnus