Het Reinaert verhuist naar oude horecaschool

Er wordt verbouwd sinds de zomer, maar nu is het tijd voor de laatste loodjes in het pand aan Reinaert de Vosstraat 27. Pim van den Berg loopt door het gebouw, waarvan hij straks de schooldirecteur is. Er wordt druk overlegd hoe de kluisjes straks komen te staan. “Meegenomen uit het oude pand”, zegt Pim terwijl hij door het mooie historische schoolgebouw loopt waar tot twee jaar geleden bakkers in werden opgeleid en nog niet zo lang geleden nog dienst deed als winteropvang voor daklozen. Vanaf 9 januari is het monumentale gebouw weer een school.

Het Meridiaan college en zijn 260 leerlingen verhuizen van Nieuw-West naar Bos en Lommer. De naam van de mavo is voortaan ‘Het Reinaert’, vernoemd naar de straat. “Het was voor ons een buitenkans toen we dit schitterende pand kregen aangeboden. Het is zo mooi en het ademt ook sfeer.” Pim en zijn team werken in de kerstvakantie door om de school op tijd af te krijgen.

Terwijl we door de hoge gangen lopen komen we Mirjam tegen, wiskunde-docent. Van den Berg schiet haar direct aan. “De lift ging stuk, dus de werkbanken voor je lokaal komen wat later. Ook staat er nog een onderstel in de lift en die krijgen we er niet uit. Ik heb de monteur al gebeld.” Miranda hoort het aan en werkt rustig verder. Het is één van de dingen die de schoolleiding tegenkomt. “Zo’n lift is oud en twee jaar niet gebruikt, maar ook niet onderhouden. Dus daar loop je tegenaan.”

Van den Berg is een schoolleider bij wie vertrouwen voorop staat, ook als het gaat om omgaan met een nieuw schoolgebouw. “De leerlingen kunnen echt met mooie spullen omgaan, als je ze maar vertrouwen geeft.”

In november maakten alle leerlingen al een wandeltocht naar het nieuwe gebouw en mochten ze ideeën aanleveren voor hun nieuwe school. “Toen kwam een leerling met het idee voor een 3D-schildering op de muur, nou daar gaan we voor zorgen.”

Het Reinaert wordt een mavo-plus die gericht is op ICT. De school begint met 260 leerlingen, maar het is de bedoeling dat dit aantal binnen vier jaar groeit naar zo’n 450 tot 500. “Dat was een voorwaarde van de gemeente toen ze dit pand aan ons toe hebben gewezen. We hebben nog zes tot acht lokalen te vullen.”, legt Van den Berg uit. De school heeft vooral leerlingen met een Turkse en Marokkaanse achtergrond, maar wil een gemengde school worden.

Met het betrekken van het gebouw aan de Reinaert de Vosstraat komt er ook een einde aan het reizende bestaan van het voormalige Meridiaan College. De school verhuisde de afgelopen jaren meerdere keren, maar is nu vastbesloten te blijven. Daarom wil Van den Berg ook een band opbouwen met de buurt. “De buurt moet er alleen maar voordeel van hebben dat we hier zijn. Misschien sturen we straks wel IT-leerlingen de wijk in als een soort helpdesk. Of dat we mensen uitnodigen om hier een training Photoshop te volgen.”

Op zaterdag 28 januari is de officiële opening en houdt de school open huis tussen 11:30 tot 16:00.

Het Reinaert

Tekst en foto’s: Bram Karst