Dit keer geen BoLo kroegentocht, maar een BoLo bankjestocht. Afgelopen zondag deden verschillende bewoners uit Bos en Lommer mee met het Bankjescollectief: een openluchtcafé samen met je buren.

Het idee is simpel: Elke eerste zondag van de maand zetten bewoners een bankje op de stoep en nodigen ze hun buren uit. De eigenaar van het bankje kiest wat er geserveerd wordt: van een kopje koffie tot een zelfgebakken taart en van  een spelletje tot salsa dansen op de stoep. Elk bankje heeft zijn eigen menu. Bezoekers kunnen een donatie geven of nemen zelf wat lekkers mee.

Het Gibraltarbankje

Op het Gibraltarbankje in de Solebaystraat heeft Sigrid van der Ploeg naast een paar stoelen ook een plant op de stoep gezet, om op die manier een huiselijke sfeer te creëren. Op tafel liggen stukken meloen, marshmallows en er is thee, wijn en sap. Ze woont al meer dan vijf jaar in deze straat, maar kent haar buren nauwelijks. “De gesprekken gaan meestal over praktisch zaken, zoals de post, maar verder heb ik geen idee wie de mensen zijn die naast mij wonen.”IMG_3242 (Medium)

Dat mensen in de buurt elkaar nauwelijks kennen blijkt ook uit de reactie van een oudere dame uit de straat: “Die buurman ziet er heel anders uit van dichtbij! Ik woon al jaren tegenover hem, via mijn raam kan ik bij hem naar binnen kijken, maar ik heb nog nooit met hem gesproken. Wat leuk om hem hier te ontmoeten!”

Een jongere bezoekster van het bankje vult aan: “ Dit haalt je uit je comfortzone. Vaak ken je vooral mensen van dezelfde leeftijd met dezelfde interesses. Door het BankjesCollectief ontmoet je ook andere mensen. Zelf heb ik 5 jaar in Bos en Lommer gewoond en de enige die ik kende was mijn bovenbuurman. Hij was politieagent; dat vond ik wel een veilig idee.”

Sigrid denkt dat mensen zich veiliger gaan voelen in hun straat als ze hun buren beter leren kennen. Daarnaast wil ze haar steentje bijdragen aan meer gezelligheid in de buurt. “Vandaag hoorde ik van een buurvrouw dat er tegenover ons een dementerende dame alleen woont. Dat wist ik niet. Misschien kunnen we samen met de buren een oogje in het zeil houden en haar helpen als dat nodig is.”

IMG_3231 (Medium)Het Amsterdams boerderijbankje

Op het bankje van de wijkboerderij bij het Wachterliedplantsoen kun je niet alleen de mensen, maar ook de dieren uit de buurt leren kennen. Dick Aalbers, de eigenaar van het bankje, werkt als vrijwilliger op de kinderboerderij en woont al 20 jaar in Bos en Lommer. In tegenstelling tot Sigrid heeft hij wel veel contact met zijn buren. “Op de kinderboerderij komt echt iedereen. Het is een mooie plek om samen verhalen uit te wisselen over het Bos en Lommer van vroeger en nu. Vroeger zat hier een speeltuinvereniging. Dan moest je een kwartje betalen om te komen spelen, maar dan werd er wel de hele dag op je kind gelet.” Leen was in die tijd speeltuinleider en zit ook op het bankje: “Vroeger was het veel gezelliger. Er kwamen soms 300 kinderen per dag, maar die kenden we allemaal” Dick hoopt dat door middel van zijn bankje dat oude Amsterdamse gevoel weer een beetje terugkomt.  Verder zoekt hij nog vrijwilligers voor de kinderboerderij. “Misschien kom ik op dit bankje wel iemand tegen die mij wil helpen.”

Het BoLo PicknickbankjeIMG_3226 (Medium)

Bij het BoLo picknickbankje in Landlust staat een groepje buren gezellig te praten onder een parasol, anderen spelen bordspelletjes en de kinderen rennen door de fontein. Het is er niet alleen gezellig, maar er wordt ook gewerkt. Een paar buurmannen besluiten samen een struik terug te planten die door iemand uit de grond getrokken is. Een buurman haalt een schep, een ander een emmer water en samen zorgen ze ervoor dat het plantsoen er weer mooi uitziet. Verder is dit openluchtcafé ook leerzaam.  De buren denken dat ze op het Karel Doormanplein zijn, maar volgens buurman Henri Gosen bestaat dat niet. “Iedereen noemt het zo, maar officieel heeft dit plein helemaal geen naam”, legt hij uit. Misschien kunnen de buren samen over een leuke naam brainstormen tijdens een volgende editie van het BankjesCollectief.

De volgende editie is op zondag 2 augustus. Wil je een bankje openen of gaan bankhangen bij de buren? Check: www.bankjescollectief.nl

Tekst: Ester Mangnus

Foto’s: Mildred Theunisz