Sinds een paar weken zit op de hoek Bos en Lommerplein/Hoofdweg Meram: een Turks restaurant met filialen in Amsterdam Oost en Zuid-Oost, maar ook in Rotterdam. Bij Meram kun je niet alleen ’s middags of ’s avonds een hapje eten en genieten van de Turkse keuken, je kunt er ook broodjes to go kopen of gewoon alleen even een kopje thee drinken. We nemen de proef op de som.

Bij Meram eet je natuurlijk Turks. En dan heb ik het niet over de standaard döner kebabs die je in BoLo al op iedere straathoek kunt eten, bij Meram eet je Turks van, laten we zeggen, een ander niveau. De keuken maakt alleen gebruik van verse producten die van kleine lokale leveranciers komen; ze staan constant in contact met specialisten in Turkije die al meer dan 50 jaar in het vak  zitten. En dat proef je. Perfect gekruid en gegrild vlees (geloof me, hier weten ze wel raad met de grill), warm, vers knapperig brood, perfect op smaak gebrachte groenten, het is echt smullen. Bovendien is de bediening ontzettend gastvrij en hartelijk. Na afloop krijgen we zelfs thee met een taartje van het huis. Mocht je trek hebben in een biertje of wijntje bij al dit lekkers dan moet ik je helaas wel teleurstellen: Meram (het filiaal in Oost startte in 1999) was het eerste compleet alcoholvrije restaurant van Nederland. Die borrel zal je dus ergens anders moeten drinken. Maar ach, kniesoor die daar op let wanneer je al dit lekkers voorgeschoteld krijgt.IMG_6076

Meram is neergestreken op een moeilijke plek. Dat weet iedereen die al een tijdje in BoLo woont. Het is een prachtig mooi groot horecapand op een goede hoek: veel aanloop, veel buurtbewoners, veel licht in de zaak. En toch wilde het op deze plek nooit lukken. Menig ondernemer heeft het geprobeerd, vaak zonder succes. Of dit aan het pand lag valt natuurlijk te betwijfelen. De laatste die een poging waagde, was bij mijn weten een Arabisch restaurant genaamd Sultan Palace. Denk aan rode loper voor de deur, palmbomen, veel goud, veel zwart, veel poeha. Binnen de kortste tijd stond het pand weer leeg. Tot Meram zijn intrek nam.

Het woord meram betekent wens of verlangen. In dit geval hebben ze een grote wens van BoLo in vervulling laten gaan: eindelijk een gewoon goed, lekker en gezellig restaurant op onze moeilijke hoek. Dat we hier behoefte aan hadden moge duidelijk zijn: op een doodgewone maandagavond zat het hier stamp- en stampensvol. Meram is here to stay!

Tekst en foto’s: Roos Bouws