Op Bevrijdingsdag – de eerste echt zwoele dag van het jaar –  kwamen zo’n 250 Amsterdammers samen in het Erasmuspark om te genieten van een concert en een maaltijd. Verbinden door middel van voedsel is het motto van Bite me Crew dat Boloboost voor de tweede keer vroeg een Streetdinner in West te organiseren. Teams van koks en keukens uit de buurt verzorgen maaltijden voor dit diner. Elke kok bereidt een maaltijd voor 25 personen. 13 Koks en 8 keukens werden in de maanden voorafgaand aan het straatdiner tijdens een speciale kennismakingsborrel voor het eerst aan elkaar voorgesteld en gekoppeld.

Jeroen van Berkel (Bestuurscommissie West) hield een inleidend praatje over wederkerigheid: zie je buurman en buurvrouw staan. Maak vrijheid steviger: vrijheid is wat we allemaal nodig hebben. Vervolgens speelt het Nederlands Blazers Ensemble met gastmuzikanten uit Amsterdam West voor de maaltijd een verpletterende set van vrijheidsliederen. Het begeleidingskoor dat voor de gelegenheid mee is, zingt in het Turks en Arabisch. De  Senegalese zanger Mola Sylla brengt Afrikaanse liederen ten gehore terwijl hij de lamellophone bespeelt. Na deze uitbarsting van muzikaliteit op hoog niveau valt men aan op het eten.

Paul

Paul

Het koksteam van Paul, Elke en de Venezolaanse Nicolas draagt een speciaal schort met daarop een afbeelding van Orso, de ijsbeer van het Erasmuspark, in wiens poten de Venezolaanse vlag gedrapeerd is. De tekst op het schort luidt: Let’s Bolozuela. Waarom ze meedoen? Simpel: twee jaar geleden hebben ze ook al meegedaan en dat vonden ze ontzettend leuk.

IMG_5860

Larissa, Niels en Mare

Om diezelfde reden doet het team van Larissa, Mare en Niels ook mee, en gewoon omdat ze het leuk vinden! Michaël is met zijn gezin vanuit stadsdeel Centrum naar het Erasmuspark gekomen om een hapje te eten. Hij geniet van een heerlijke fusionmaaltijd: de Griekse, Surinaamse en Indiase keuken liggen op zijn bord. Opvallend is dat het eten niet zo pittig is. “Wat hier zo mooi aan is, is dat je nieuwe mensen leert kennen door een maaltijd te nuttigen. Je raakt lekker aan de praat met elkaar!”

Michael

Michaël

“Eten en muziek werkt superverbroederend”, verklaart Katusha, “heerlijk gemoedelijke gesprekken voeren met iedereen.” Zelf organiseert Katusha in het Rembrandtpark van 15 tot 17 augustus een buurtcamping. “Veel culturen komen daar samen om te kamperen in het park. Muziek maken, koken en eten. Dat verbindt mensen.” (De foto bovenaan het artikel is van Katusha, haar buurvrouw en twee tafelgenoten. Katusha is de tweede van links)

Foto’s: Mildred Theunisz

Tekst: Arjan van Oorsouw