Daniel Sligte (34) maakte nog niet zo gek lang geleden een nogal drastische ommezwaai in zijn werkende leven. Van wetenschapper in de psychologie naar wijnverkoper. Hij kwam er steeds meer achter dat een kantoorbaan niets voor hem was. Na het behalen van zijn PhD, kreeg hij een wijncursus cadeau. Het zaadje was geplant en groeide in vijf jaar tijd uit tot Bureau Wijn, op een markante plek in Bos en Lommer, het hoekpand aan de kruising van de Admiraal de Ruijterweg en de Bos en Lommerweg.

Tijdens zijn PhD woonde Daniel twee jaar in Frankrijk en kwam daar al in aanraking met goede wijnen. Die wijncursus wakkerde zijn liefde voor wijn aan. Daniel: “Ik houd heel erg van eten, heb veel horecaervaring, ik kook graag én ik hou van goede wijnen. Al vrij snel na die eerste cursus deed ik een vervolgcursus, de een na laatste voordat je vinoloog bent.”

Daniel is nog geen vinoloog, hij wil eerst zijn winkel laten lopen. “Ik speelde al langer met het idee van een wijnbar of wijnwinkel. En een half jaar geleden dacht ik ‘ik ga het gewoon doen!’” Hij schreef een business plan, leende geld van familie en zette zijn eigen geld in.

Eerst bekeek Daniel enkele panden in de Jan Evertsenstraat. “Echte A-locaties met veel achterstallig onderhoud. Dat zou me te veel gaan kosten. Mijn makelaar zei toen dat hij dit pand in de aanbieding had. Zo ben ik hier terechtgekomen, in het voormalige uitzendbureau met systeemplafond maar met prachtige raampartijen.”

Het pand zit goed in de loop. “Mensen die langswandelen komen ook wel binnen en ik krijg veel woon-werkverkeer vanuit Sloterdijk, Westerpark of richting Geuzenveld.” Van werk naar huis want Daniel is ’s ochtends niet open. Ook op maandag is hij niet open want dan zijn er wijnproeverijen.

Daniel verkoopt naast een breed aanbod aan wijnen uit voornamelijk Europa ook natuurwijnen. “Die zijn nog ‘schoner’ dan biologische of biodynamische wijn; er worden geen bestrijdingsmiddelen tijdens de teelt toegevoegd. Tijdens de vinificatie mogen producenten slechts minimale hoeveelheden chemische substanties, zoals sulfiet, toevoegen. De regels om deze wijn te maken zijn heel strikt. Een aantal van deze natuurwijnen kun je alleen bij Bureau Wijn kopen. Of je moet naar restaurants zoals Choux, Bak of café Binnenvisser.” Daarnaast verkoopt hij wijnen van een grote importeur omdat hij ook wijnen van rond de vijf, zes euro wil verkopen.

Enkele hele bijzonder oranje wijnen heeft hij ook staan. Dat zijn witte wijnen, gemaakt op de rode wijn manier. Schillen worden niet verwijderd tijdens het fermentatieproces. De wijn is enigszins troebel doordat ze niet gefilterd wordt en door de aanwezigheid van gistcellen. Het lijkt alsof je rode en witte wijn tegelijkertijd drinkt. Het duurdere segment wijnen  is ook aanwezig in de winkel van Daniel, wijnen van 50 euro en meer. “Ik ben al weer aan het uitbreiden. Momenteel heb ik meer dan 100 wijnen staan.” Keuze genoeg dus voor iedereen die in Bos en Lommer een goede fles wijn wil kopen.

Bureau Wijn: Admiraal de Ruijterweg 325

Beeld: Nathalie Delorme

Tekst: Arjan van Oorsouw