Voor de nieuwe laagdrempelige creatieve hotspot in BoLo moet je op het Bos en Lommerplantsoen bij het derde trappetje omhoog.

Monique en Marjolein werkten samen bij een architectenbureau.  Zij zagen in elkaar een creatieve metgezel en hadden het idee dat zij samen iets moesten gaan ondernemen. Dus toen de prijsvraag kwam wat te doen met het souterrain van het voormalige GAK-gebouw wisten zij er wel raad mee. Zij zagen veel (creatieve) ondernemers in de buurt met een wens voor een platform waar zij samen konden komen. Het creëren van een plek waar vaste werkplekken en flexwerkplekken onder één kap samen komen. Van start-ups tot vastgeroeste ZZP’er en andere creatieve initiatieven.

MoMa_fotoMonique en Marjolein wonnen de prijsvraag. Nu de daad bij het woord voegen. Wat geen makkelijke opgave was gezien het hele souterrain onder water stond. Maar dankzij een paar goede kaplaarzen en veel doorzettingsvermogen heeft MOMA&CO amsterdam  begin deze maand officieel haar deuren geopend.

Je loopt door het Wilde Westen naar MOMA&CO amsterdam. De werkhuisjes zijn open gebouwd; ze voelen echter wel als privéwerkplek.  Aan de andere kant zijn er grote raampartijen waar men druk bezig is op de vaste werkplekken. De koffie staat op tafel en er loopt een jongen de ene glazen deur uit,  de andere glazen deur in. Marjolein en Monique hebben zich in de achterste kamer gesetteld.  Monique verontschuldigt zich voor de troep. Alles voor de flexwerkplekken is af, alleen wat dingetjes die wij alleen zien moeten nog gedaan worden, “ zegt Marjolein.

Het is duidelijk dat hier creatief gewerkt wordt en dat is ook precies wat de dames voor ogen hadden. De meeste ZZP’ers werken thuis en ondernemers zitten vaak in grote kantoorruimtes. Mo en Ma vinden het leuk om dat samen te brengen. Zo geven zij ruimte aan het ontstaan van  nieuwe ideeën en samenwerkingen. De meeste nieuwe ondernemers bij MOMA&CO amsterdam komen uit West.

Wij willen een huiskamer creëren voor de buurt. In de buurt zijn veel initiatieven en veel ondernemers en wij willen voor een goede mix zorgen,” zegt Monique. Aan een afwisselende programmering wordt gewerkt. Zo zullen er binnenkort yogalessen en kinderdans van start gaan, daarnaast zijn ze bezig met het organiseren van exposities, seminars, theatervoorstellingen en vertoningen van documentaires.  Maar ideeën zijn nog steeds welkom, zeker uit de buurt.

Marjolein wijst erop dat zij niet de typische plek zijn waar je komt werken en daarna weer naar huis gaat. Nee, juist omdat er zo nu en dan buurtbewoners komen binnen wandelen wordt het persoonlijker. Er  ontstaat een laagdrempelige ambiance. Het wordt erg gewaardeerd, de interesse in het souterrain. Wij hopen ook dat de buurtbewoners dit als een tweede huiskamer gaan zien. Dat zij zich vrij voelen om met ideeën te komen. Om er samen iets moois van te maken, want dat is waar MOMA&CO amsterdam voor staat. Monique knikt bevestigend terwijl Marjolein dit zegt.

De dynamiek wordt bepaald door de buurt. De vrouwen zien Bos en Lommer als de huiskamer van Amsterdam. Simpelweg omdat Bos en Lommer geen grote evenementen plekken heeft als bijvoorbeeld Westerpark.  Zo blijft het kleinschalig,  gemoedelijk. Zij merken dat de bewoners het gemoedelijke van de buurt ook willen bewaken, wat goed aansluit op het gedachtegoed van MOMA&CO amsterdam. MOMA&CO amsterdam staat open voor ideeën en samenwerkingen van en voor bewoners en ondernemers.

  • Er zijn nog flexplekken beschikbaar. Het fijne is dat je niet gelijk hoeft te beslissen. Je mag er eerst een dagje komen proefdraaien. Koffie en thee staat voor je klaar.
  • De vaste werkplekken zijn bijna helemaal vol. Nog één plek is beschikbaar, maar die verwacht MOMA&CO Amsterdam snel te vervullen.

(N.B. de vaste werkplekken worden bezet door: Webdesignbureau, audio visueel producent, fotograaf, concept store, branding bureau, marketing bureau en journalisten.)

Je kan contact opnemen via: info@moma-co.nl

www.moma-co.nl

Tekst en foto’s: Agnes Giesken