Wellicht is het je al opgevallen: er brandt ‘s avonds weer licht in het oude GAK gebouw langs de A10. Na een maandenlange verbouwing hebben afgelopen december de eerste bewoners hun intrede gedaan in het door de architect Ben Merkelbach ontworpen pand.

Voorheen bood het gebouw onderdak aan medewerkers van het Gemeentelijk Administratie Kantoor (GAK). Na een jarenlange leegstand moet het pand nu onderdak gaan bieden aan studenten en starters op de arbeidsmarkt.

Een van die eerste bewoners is Maik. Begin december 2012 kreeg hij de sleutel van de koopstudio en half januari verhuisde hij van zijn studentenwoning in Oost naar ‘zijn’ studio. Er staan dan ook nog wat verhuisdozen en de verf op de deur is nog nat maar verder is het zo goed als af. Buiten raast de A10 maar binnen hoor je daar niets van. Zijn studio is weliswaar niet heel groot maar is wel voorzien van een eigen keuken en badkamer.

Maik is 27 jaar en geboren in een klein dorpje vlakbij Schagen. Zijn studie informatica aan de Hogeschool van Amsterdam bracht hem destijds naar Amsterdam. Sinds 2,5 jaar werkt hij bij Insided, een bedrijf dat klantcommunities bouwt en beheert voor grote merken.

Toen hij uit zijn studentenhuis in Amsterdam Oost begon te groeien, startte voor Maik de zoektocht naar een betaalbare woning in Amsterdam. Al snel kwam hij erachter dat het als starter moeilijk is om voet aan de grond te krijgen op de Amsterdamse woningmarkt: de koophuizen waar hij interesse in had, zijn te duur en van particuliere huurwoningen is de huurprijs te hoog. Zo bracht zijn zoektocht hem bij beter betaalbare woningen buiten de ring en zelfs buiten Amsterdam, maar de stad bleef lonken.

Via zijn vriendin hoorde hij van het project De Studio: betaalbare huur- en koopwoningen voor studenten en starters op de woningmarkt. Allemaal voorzien van een eigen keuken en badkamer. Ook beschikt het complex over een eigen wasserette, komt er een koffiecorner voor bewoners en buurtbewoners en er zal voor de deur een stadspark worden aangelegd. Als alle woningen eenmaal verkocht of verhuurd zijn, zullen zo’n 650 jonge mensen in het complex wonen. Een ware invasie van vers bloed in de buurt dus. Er is zelfs al een heuse “De Studio” Facebook-pagina waarop bewoners met elkaar kennis kunnen maken en ervaringen, tips en ideeën uitwisselen.

Foto: Nienke Laan

Maik, die met zijn 27 jaar een van de ‘oudere’ bewoners is van het gebouw is, is daarmee ook een bewoner van Bos en Lommer geworden. Hoe bevalt hem dat?

Al woont hij hier nog maar kort, toch heeft Maik zich al een goed beeld van de buurt kunnen vormen. Hij is te spreken over de winkels in de buurt: van kleine Marokkaanse en Turkse winkels tot de grote supermarkten. Alleen zou een Hema nog wel handig zijn en ook een Gall en Gall staat nog op zijn verlanglijstje. Handig vindt hij ook dat de bibliotheek op een steenworp afstand is. Natuurlijk was hij op de hoogte van de reputatie van de buurt, hij verwachtte dan ook dat de sfeer ‘minder relaxt’ zou zijn dan in zijn oude buurt in Oost. Maar nu hij hier is neergestreken, zijn zijn eerste indrukken positief. Sterker nog, hij vindt de mensen aardiger en relaxter dan in zijn voormalige buurt in Oost.

Hij is erg tevreden over de verbinding tussen ‘BoLo’ en en de rest van de stad. Zo is het centrum dichterbij dan je denkt. Maik fietst naar zijn werk aan het Singel in hartje centrum maar ook met het openbaar vervoer is hij binnen mum van tijd in de stad.

Klinkt goed dus allemaal. Wat staat er verder nog op zijn verlanglijstje? Hij zou het fijn vinden als er een begin wordt gemaakt met de aanleg van het stadspark voor De Studio. Het belooft immers een mooie zomer te worden in Bos en Lommer voor veel nieuwe bewoners.