Op de begane grond van het voormalig GAK-kantoor zijn bouwvakkers druk aan het klussen. Huisnummers ontbreken dus ik bel Lesley: “Heb jij een groene tas? Ik zag je al, ik kom wel even naar beneden.”

Eenmaal boven toont Lesley Nieuwenhuis (24) vol trots haar studioappartement. Omdat ze net een vast contract had, kon ze het appartement kopen. De woning ziet er spic en span uit; ze woont er krap een maand. Begin december kreeg ze de sleutel en sinds 1 januari is ze over. Nieuwenhuis: “Het is een heerlijke woning, er komt veel licht door de hoge ramen.” In eerste instantie koos ze niet bewust voor Bos en Lommer. Wel had ze in de buurt stage gelopen en vond Bos en Lommer toen al heel leuk.

Toen ze hoorde dat dit project op stapel stond, is ze er gaan kijken. “Op het moment dat ik aan kwam rijden, dacht ik ‘dit is het!’. Het is hier perfect: het Erasmuspark voor de deur, het Bos en Lommerplein. Zodra je voorbij het politiebureau bent, zit je vol in de drukte en gezelligheid.”

Foto: Nienke Laan

Oorspronkelijk komt Lesley uit Purmerend. “Eerst heb ik een jaar in de Watergraafsmeer gewoond maar daar werd ik niet gelukkig van. De mensen die daar wonen, zijn heel erg op zichzelf. Gezinnen met kinderen enzo.”

“Alles is bizar dichtbij en de mensen hier zijn ook zo vriendelijk! Als je bij de bakker staat, groeten mensen je. Lekker alle culturen door elkaar heen. Het Turkse bakkertje naast de Kruidvat verkoopt erg lekkere pizza’s.”

Lesley krijgt alleen maar positieve reacties op haar komst naar Bos en Lommer. “’Is dat niet klein?’, zeggen mijn vrienden, ‘28 m2 en je bed in de woonkamer?’ Maar zodra ze binnenkomen, zien ze dat het supermooi is, en heel licht. En dan lijkt het ineens niet meer zo klein, vooral omdat het plafond vrij hoog is.”

“Iedere voormalige bewoner van deze wijk die ik ken, is er ontzettend enthousiast over; ze willen het liefst weer terug. Ik voel me echt onwijs veilig hier. De vooroordelen over Bos en Lommer zijn onterecht.”

Lesley werkt als producer bij het ochtendprogramma van omroep WNL. “Sinds ik hier woon, kan ik op de fiets naar mijn werk dat even verderop is. Wat zo leuk is aan deze plek, is dat de bewoners op deze gang ongeveer dezelfde leeftijd en interesses hebben. Vorige week heb ik tijdens een borrel met hen kennis gemaakt. Bijna allemaal werken ze in de media of in de toerismebranche. Dat schept gelijk een band.”

“Wat ik ook zo prettig aan deze buurt vind, is dat er naast de Turkse groentezaak een biologische supermarkt zit. Als je hier de deur uitstapt, kom je mensen van alle kleuren tegen en je kunt hier alles kopen. Ik wil hier voorlopig niet weg!”