Wim Bos kwam 8 jaar geleden met zijn gezin in Bos en Lommer wonen. Over zijn favoriete plekje in BoLo kan hij kort zijn: dat is zijn eigen huis, de dienstwoning van de koster bij de Augustanakerk en de buurt waarin hij woont, de Erasmusparkbuurt. “Een unieke plek aan het water met heel veel reuring en uitzicht op het park, veel spelende kinderen”, volgens Bos. Naast koster bij die kerk is Bos tevens kinderboekenschrijver. Zes weken geleden debuteerde Bos met zijn kinderboek De Bende van Lijp Kot.

Voor Bos is het Erasmuspark een centrale plek in Bos en Lommer. Als buurt vindt hij Bos en Lommer er flink op vooruit gegaan de afgelopen 10 jaar. “Een goede  mix van culturen. Goed dat er regelmatig huizen te koop staan, dat brengt de verhouding weer enigszins in balans”, verklaart de voormalige koster. Omdat de Augustanakerk verkocht is, is Bos zowel zijn huis als zijn baan kwijt. Eind oktober verhuist hij naar Nieuw-West bij het Eendrachtspark.

“Wat ik wel jammer vind is dat al die verschillende culturen zo op zichzelf gericht blijven. Om een voorbeeld te geven: laatst was ik bij het WestWaarts festival met leuke muziek en daar zie ik dan alleen blanke mensen. Toch weer Westerse muziek voor Westerse mensen. Ik hoop dat daar toch eens verandering in gaat komen. Dat daarin meer gemixt wordt. Dat betekent simpelweg anders programmeren. Een gevarieerder aanbod.”

Over zijn debuut

In het kort vertelt Bos waar zijn boek om draait: “Het is een superspannend verhaal en als je een beetje houdt van hoe vroeger de dingen gingen dan is mijn boek zeer zeker een aanrader. Het speelt zich af in Amsterdam in 1762. Het gaat over een weesjongen, Pontus, die op zeker moment beschuldigd wordt van een moord die hij niet heeft gepleegd terwijl alle aanwijzingen in zijn richting wijzen. Uiteindelijk komt hij bij een bende terecht waardoor hij in conflict komt met zijn geweten; zijn vader heeft hem goed opgevoed. De bende verschaft hem onderdak en eten en daar moet hij natuurlijk wel wat voor terug doen.”

Bos houdt van geschiedenis en weet daar ook veel van. Hij geeft rondleidingen aan kinderen naar aanleiding van de historische plekken in de zijn boek De bende van Lijp Kot.

Via de site: www.wimschrijft.nl kun je het boek bestellen en via www.defakkeldrager.nl kun je een historische stadswandeling voor kinderen reserveren.

Foto: Tom Resink

Tekst: Arjan van Oorsouw