Snackbar Natuurlijk Smullen op de Jan van Galenstraat was in 2009 de eerste snackbar in Nederland die biologische patat en snacks aan de man bracht. Eigenares Helen in onvervalst Haagse tongval: “Het stond me tegen om in een gewone snackbar een portie frites te kopen.”
Helen kwam tien jaar geleden voor de liefde en het avontuur naar Amsterdam. De liefde is gesleten maar het avontuur is gebleven. “Ik wilde graag in Amsterdam blijven omdat ik het een verschrikkelijk leuke stad vind! Helaas ging ik er al jaren niet meer snacken omdat ik het niet meer lekker vond. Ik eet enkel biologisch scharrelvlees uit respect voor dieren. Die kant en klare koek hoefde voor mij niet meer zo.

Zo kwam ik op het idee om een biologische snackbar te beginnen; het kan allemaal zóveel beter. Biologisch wil zeggen zuiver, zonder toevoegingen. Ik wilde met goede producten komen. Daarnaast vind ik de manier waarop je met klanten omgaat belangrijk. Bovendien staat het standaard snackbarinterieur me tegen. Ik geloof dat het resultaat er mag zijn: Natuurlijk Smullen staat bekend om zijn klantvriendelijkheid. Klanten zijn enthousiast over de inrichting en onze producten hebben zichzelf inmiddels bewezen.

Onlangs stond ik nog op dichtbij.nl, met de vierde vermelding voor de beste kroket! Dat vind ik zulke leuke berichten. Ik stond verbaasd, maar alles is hier dan ook erg lekker als ik het eerlijk zeggen mag. Ik sta voor de volle honderd procent achter mijn product, sterker nog: ik ben er trots op!”


Helen maakt alles zelf: de hamburgers, balletjes gehakt, de berenhap van puur vlees, soepen en salades, sausjes waaronder haar Toppiesaus (nee géén Joppiesaus) Langzaamaan wordt het assortiment uitgebreid met gepofte gevulde aardappel en stamppotjes.

“Eigenlijk zijn het echte maaltijden. Daarmee onderscheid ik me van andere snackbars. Mijn publiek wil vooral gezond eten. Ze willen ook sla erbij of soep.”

Helen frituurt in biologische zonnebloemolie, vloeibare plantaardige olie op een temperatuur niet hoger dan 175 graden.

“Mensen hebben geduld, hun frites wordt toch wel gaar. En de leesmap ligt er. Op drukke momenten kun je rustig je keuze maken. Bovendien kletst mijn personeel gezellig met de klanten. Zodra mensen binnenkomen is er oogcontact. Wachten duurt lang als je niet weet waar je aan toe bent.

Het begint er op te lijken dat ik er inmiddels van kan leven, hoewel we wéér midden in een crisis zitten. Het is best zwaar maar ik bén er nog na drie jaar.” Helen wilde altijd al eigen baas zijn. In combinatie met haar passie voor biologisch eten werd dat Natuurlijk Smullen. Gezien haar leeftijd was het voor haar nu of nooit.

Volgens de Haagse kent de buurt haar frituur nog niet goed genoeg. Binnenkort gaat ze weer flyeren. Voor Helen kunnen er niet genoeg biologische snackbars zijn. “Laat de mensen maar bewust gaan eten. Desnoods gaat er een snackbar naast me zitten. Er kan er maar een de beste zijn, ik zorg gewoon dat ik dat ben, laten we eerlijk wezen!”

Tip: In het weekend van 24 maart is er een Haagse dag met Haagse prijzen. Een frites kost dan één vèvenvèftog.

Meer informatie: www.natuurlijksmullen.nl