Winkels vind je op het Bos en Lommerplein en aan de Bos en Lommerweg, en verspreid over de hele wijk zijn er ook kleine buurtwinkeltjes. Cornershops, zoals ze zo toepasselijk in het Engels heten. Op de hoek van de Wiltzanghlaan en de Admiraal de Ruyterweg zit een tabaks- en tijdschriftenwinkel en op de andere hoek – bij de Hertspieghelstraat – zit een buurtwinkel met groente en fruit, snoep, frisdrank en zuivel. Na meer dan 10 jaar stopte de Turkse ondernemer van deze buurtwinkel er een paar weken geleden mee. Shams Iqbal – eigenaar van de tabakswinkel op de andere hoek– zag zijn kans en nam de buurtwinkel samen met zijn broer Faheem over.

Na een flinke opknapbeurt is op zaterdag 27 januari de winkel feestelijk geopend. Naast een klein maar gevarieerd assortiment levensmiddelen, verkoopt De Admiraal ook Surinaams-Pakistaanse maaltijden.

“Ik denk dat een buurtwinkeltje kans van slagen heeft: voor buurtbewoners om wat laatste boodschappen te doen. Of als je iets vergeten bent en ook voor oudere mensen is het handig dat er een winkel in de buurt zit. Met de afhaalmaaltijden uit eigen keuken bieden we nog wat extra’s”, voegt Faheem toe. Faheem en Shams kennen Bos en Lommer goed – beiden wonen ze met hun gezin al lang in de buurt. Faheem: “Ik kom uit Pakistan, maar woon al 21 jaar in Nederland en 18 jaar hier in de buurt. Vroeger was ik de enige buitenlander in de straat. Een tijd lang ging het niet goed in de buurt, het was rommelig en de woningen waren oud. Niet iedereen voelde zich veilig. De laatste jaren zie je dat het weer veel beter gaat.

Ik heb heel lang als kweker gewerkt en de laatste jaren werkte ik op Schiphol. Toen Shams hoorde dat de winkel op de andere hoek vrij kwam, heeft hij gevraagd of ik hem wilde helpen met de buurtwinkel. Ik heb mijn baan opgezegd en we gaan het proberen: we zijn elke dag open van 8.00 tot 19.00 uur.”

Buurtbewoners stelden een brief op die ze huis-aan-huis verspreidden. Met de brief willen ze laten zien dat ze de kleine zelfstandige buurtwinkel steunen. Een goede buurtwinkel is makkelijk en verlevendigt de straat, vinden ze.