Vrijdagavond was het zover: de première van BOLO BELOOFT: SUCCES in Podium Mozaiek. Hier leefden BoLobewoners vanaf februari naar toe nadat ze besloten hadden mee te doen met het community project BoLo Belooft.

Initatiefneemster Roxanne Stam, tevens regisseur van de theatervoorstelling vertelt over de totstandkoming van het stuk: “Bij de repetities gaf ik iedereen opdracht om situaties uit hun eigen leven na te spelen en na te denken over wat ze graag anders zouden zien in Bos en Lommer. Daar kwam uit dat men meer verbondenheid met mensen in de buurt wilde. De vraag wat succes voor iemand betekent raakte meer op de achtergrond. Succes werd een metafoor voor een fijne wijk.”

Het podiumbeeld is overduidelijk: we zijn in Bos en Lommer, met een groen tapijt, veel planten, struiken, boomtakken in de lucht. Als het publiek binnenstroomt, staan de spelers al op het podium; het is nacht, ze slapen. Ze staan kleur bij kleur, zowel qua haarkleur als kledingkleur. De boodschap is ook hier weer meer dan helder: bewoners klitten graag bij elkaar.

Roxanne bedacht tijdens de repetities dat het een sprookjesbos moest zijn: “Ik kreeg het gouden boekje ‘mannetje nies’ in handen die door zijn niesbuien de dieren in het bos uiterlijk van vorm veranderde. Een hert krijgt konijnenoren bijvoorbeeld. Toen dacht ik ‘dit is ideaal voor de voorstelling!’. Als er iets gebeurt van buitenaf, dan worden mensen gedwongen te mixen.”

Dan steekt er een fikse storm op in het sprookjesbos die alles omver blaast. De Bosbewoners worden flink dooreen gehusseld. Niets staat meer op zijn plek. Hoe dit sprookje afloopt kun je nog zien tijdens het WestWaarts Festival in het Erasmuspark op zondag 28 juni om 15.00 en 17.00 uur.

A_HOMAN_IMG_6869_Bolo_belooft_Succes[1]

De acteurs stralen na afloop van de voorstelling: Hinde vindt het een geslaagde voorstelling. “Ik deed mee om mensen uit de buurt te leren kennen en ten tweede om theaterervaring op te doen.” Ze zette door toen bleek dat de samenwerking erg fijn verliep. “We kregen hele goede aanwijzingen van Roxanne.”

Joke zag de oproep in de krant voorbij komen en dacht: ik doe mee! “De mensen waren zo leuk en zo gek met elkaar. Met hen wilde ik heel graag een voorstelling maken.” Flamboyante Astrid zag de oproep ook in de krant en klom in de telefoon. “Ze waren blij dat ik meedoe vanwege mijn spontaniteit en enthousiasme. Van het eindresultaat zeg ik: chapeau!” Astrid deed ook mee met het  Opera in BoLo-project in 2013. Van plankenkoorts heeft ze hoegenaamd geen last. De verborgen talenten van Astrid komen nu naar boven, op haar 51e.

Professioneel acteur Vefa Ocal – we kennen hem van de TV-serie Van Speijk, Baantjer en Dokter Deen – vond het onderlinge contact zeer plezierig. “Het was boven verwachting. Roxanne vroeg me als Turkse buurman. Ze wilde drie professionele acteurs die de amateurs konden begeleiden.” Ocal voerde ‘fluisterregie’ door tegen de acteurs te zeggen: misschien moet je het zo doen. “We hebben samen iets neergezet wat qua niveau en energie klopt. De inzet was 100%!”

De spelers hebben nu al zin in de volgende voorstelling: ze willen dóór.

A_HOMAN_IMG_7168_Bolo_belooft_Succes[1]

Foto’s: André Homan

Tekst: Arjan van Oorsouw