Is het haar Twentse achtergrond of haar Chinese opvoeding? Sau-Han Wong is bescheiden over haar winkel aan de Jan van Galenstraat 125, en ze vraagt bescheiden prijsjes voor hele exclusieve kleding. Kleding die ze zelf per stuk heeft gevonden in verre oorden, vaak maar in enkele maten beschikbaar en door haar persoonlijk meegenomen naar Raibu. Dat is haar winkel annex koffiebar op de grens tussen De Baarsjes en Bos en Lommer. Hier zat voorheen een lingeriewinkel, naast een internetcafé, de Stofzuigerkoning en het Aquariumhuis. Niet direct een straatje voor deze hippe modewinkel, maar dat vindt Sau-Han juist leuk. “Ik krijg zulke leuke reacties uit de buurt, iedereen is heel blij dat er iets nieuws is gekomen.”
Als je naar binnen kijkt, verwacht je onbetaalbare kleding, terwijl haar winkel juist bedoeld is voor iedereen. “Soms staan mensen op de drempel, en durven ze toch niet binnen te komen. Of ze gaan heel voorzichtig met hun wijsvinger langs de bijzondere jasjes en jurkjes, tot ze de prijs zien (+/- 80 euro), dan pas durven ze de kleding echt vast te pakken.” Het is die exclusieve uitstraling in combinatie met de lage prijzen wat Raibu uniek maakt.
Ze praat liever niet over de merken die ze verkoopt, omdat ze heeft geleerd dat je als kleine speler in de modewereld af en toe beter een geheimpje kan bewaren. En dus reist ze hoogstpersoonlijk af naar haar contacten in Azië, Frankrijk of waar dan ook ter wereld. “Mijn stijl loopt uiteen van casual en luchtig tot stijlvol en chic, maar altijd vrouwelijk. Wat mijn kleding onderscheidt is dat de collectie subtiel-apart is.”
Raibu is Japans voor ‘op dit moment’, een naam die goed paste bij de pop-up winkels die Sau Han eerder opzette. Nu wil ze iets neerzetten voor langere duur, dus de komende jaren steekt ze al haar energie in deze locatie. Maar ze wil met haar winkel wel plek blijven bieden aan pop-up initiatieven, zoals presentaties, workshops of filmavonden. Boven in de winkel zit een permanente, volwaardige koffiebar. Vanaf de straat nog wat onzichtbaar, maar daardoor des te leuker om te ontdekken. Eenmaal binnen, wil je hier niet meer weg. Als je geblinddoekt gedropt zou worden, denk je dat je in de Negen Straatjes bent, of, waarom zo bescheiden, in Parijs of Londen. Achter de bar is een kleine ruimte beschikbaar voor presentaties of workshops. De achtertuin kan in de zomer ruimte bieden aan yogalessen of andere spontane plannen. Als je ideeën hebt, en je zoekt een bijzondere locatie in de buurt, is Raibu een hele interessante nieuwe optie.
De nog te organiseren filmavonden wil ze realiseren door middel van crowdfunding. Betaal mee aan de beamer en kom gratis kijken naar onafhankelijke films, handgeplukt door Sau-Han, net als de rest van het interieur en de spullen om je heen.
Meer informatie over de crowdfunding via sau-han@raibu.nl.
Tekst en foto’s: Remco Oude Alink