Nog drie nachtjes slapen en dan begint het Alf Laila Walaila Festival in het Erasmuspark. De tongbrekende naam van het gratis festival is Arabisch voor: de vertellingen van duizend-en-één nacht. Een sprookje dat begint bij vier moeders uit West en via een mannelijke buikdanser en brassband eindigt met een jongerendebat. (En oh ja, je spreekt het uit als ‘elf li-la wah-lila’)

Jonge gezinnen
“Er zijn hier wel bier- eet- en muziekfestivals, maar er is niet zo veel voor kinderen of jonge gezinnen” aldus Margreet van der Vlies. Ze is medeorganisator van het Alf Laila Walaila Festival. En daarom ging Margreet met drie vriendinnen aan de slag om iets te bedenken. “We zijn alle vier moeders en we merken dat de maatschappij harder wordt. Je ziet het nu ook weer in de discussies rondom de boerkini en politieoptredens. Kinderen groeien op in een wereld waar het op basis van je achternaam soms moeilijker is om een baan te krijgen. Dus daar hopen we iets in te kunnen betekenen.”

Het idee werd onder andere door Stadsdeel West gesteund, en ook Terrasmus doet mee. Daarom staan er aanstaande zaterdag drie tenten naast het voetbalveld. Maar hoe gaan Margreet, Khetam El Hankouri, Malika El Yousfi en Halima Ahamad  met een festival ervoor zorgen dat we wat ‘liever’ voor elkaar gaan zijn?

Thuis in Nederland
Margreet: “We zijn alle vier buiten Nederland geboren, maar voelen ons thuis in Nederland. We zien dat veel culturen niet samen leven, maar naast elkaar. We willen graag een verandering in gang zetten, door mensen van verschillende culturen bij elkaar te zetten. We willen ze uitdagen om een gesprek aan te gaan.”

Biologische suikerspin
Om dat te laten gebeuren worden de bezoekers getrakteerd op eten, kunst en ‘magie’ uit alle windstreken. Want hoewel de naam Alf Laila Walaila uit het Arabisch komt, zijn er elementen van over de hele wereld. “We hebben een souk met natuurlijk Marokkaanse hapjes, maar ook Chileense empanadas, biologische suikerspin en veel handgemaakte producten uit West. Er is een Japanse kunstenares Sayaka Abe, zij doet een artistieke dialoogsessie met bezoekers.” Dat moet voor de eerste ‘verdieping’ zorgen. Er zijn waarzeggers en ze hebben een hele speciale act weten te strikken: Rachid Alexander. “Eén van de beste mannelijke buikdansers ter wereld.” Margreet kent de buikdanser nog van vroeger toen ze beiden opgroeiden op Curaçao. “Voor dit festival zetten we ons hele netwerk in. En dat moet je net geluk hebben dat hij in Nederland was op dit moment, want hij reist de hele wereld over.”

Dakka Chrafoo
Een ander hoogtepunt van het festival is Dakka Chafroo, een Marokkaanse brassband met een grote aanhang. Ze kwamen dit jaar in het nieuws omdat ze voor het Amsterdamse hotel van de Marokkaanse koning Mohammed VI hadden opgetreden. En de koning kon dat zeer  waarderen. De band speelt vlak voordat het afsluitende jongerendebat begint. “Dat hebben we expres gedaan. Zo hopen we op een jong publiek bij ons debat,” zegt Margreet. Er zijn zo’n 50 jongeren geïnterviewd. Daaruit kwam naar voren dat ze graag willen debatteren over racisme en veiligheid. Er zijn mondige jongeren geselecteerd om in debat te gaan met ouders. “Dat zijn vooral mama’s. Maar ook de vaders helpen mee hoor bij festival. Zij staan achter de bar”, lacht Margreet.

alf-laila-walailaGratis Henna
Een boordevol programma dus aanstaande zaterdag. “Gratis henna hebben we ook nog!” De organisatie hoopt op 300 tot 500 bezoekers. Het festival begint om 13:00 en duurt tot 19:00 ‘s avonds. Het complete programma bekijk je hier: Programma

Tekst: Bram Karst