“We hopen op deze manier ook wat leden terug te winnen.”

Bos en Lommer heeft weer een volwaardige bibliotheek. De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) opende zaterdag na twee weken proefdraaien de nieuwe vestiging aan de Bos en Lommerweg. Buurvrouw Monique Burger, van De Nieuwe Boekhandel is erg blij met de ontwikkeling. Alleen wil ze nog graag een deur tussen haar winkel en de nieuwe bibliotheek.

“De loop zat er direct lekker in”
OBA wil zich meer laten zien in de wijk. Er was alleen een jeugdbibliotheek op het Bos en Lommerplein. Op de 1e etage, niet echt in het zicht. Daarom is er geprobeerd de nieuwe vestiging de uitstraling van een huiskamer te geven. En dat werkt in een winkelstraat. “We merkten van begin af aan al dat de loop er lekker in zat.” Aldus Jeaan Bodaan, teamleider van de OBA in Bos en Lommer. “We hopen op deze manier ook wat leden terug te winnen.”

Huiskamer met koffie
Aan een grote tafel bij de ingang kun je de kranten doornemen met een kopje koffie. Nee, het is niet de zoveelste koffiebar, er is een automaat. Als je doorloopt naar achteren, langs wat computers, heb je een lichte ruimte. De dakramen zijn bij de verbouwing weer helemaal vrijgemaakt. Je kijkt zo naar de huizen die boven de bieb zitten. Mensen met een balkon boven de OBA hebben vrij zicht op de collectie. En andersom ook…

Ook Turkse collectie
Terwijl de bibliotheek aan het Bos en Lommerplein alleen kinderboeken heeft, zijn er in deze ‘huiskamervestiging’ boeken voor iedereen. Er is een hoek met Turkse en Arabische romans, zo’n 300 boeken die elk half jaar worden gewisseld. De taal wordt gekoesterd, want er is ook een hoekje waar je Nederlands kunt leren. Of je kunt voorbereiden op je staatsexamen of inburgeringstoets.

Langer open vanaf september?
De nieuwe vestiging van de bieb is doordeweeks geopend van 14:00 tot 17:30. Woensdag- en donderdagochtend is de bieb al om 09:30 open. En als je doordeweeks te druk bent kun je er op zaterdag van 11:00 tot 17:00 terecht. Een medewerker van de bieb verklapt dat er wordt gekeken om vanaf september langer open te gaan. Zelfs over de zondagmiddag wordt nagedacht.

Deur naar boekhandel
De vestiging aan de Bos en Lommerweg is een blijvertje. Het pand wordt voor onbepaalde tijd gehuurd. En of er in die periode alsnog een deur tussen de bibliotheek en de boekhandel komt is de vraag. Volgens de architect is het plan echt ter sprake is gekomen bij de verbouwing. Maar het was te ingewikkeld en duur.

 “Wat kost het?”
Als je lid wilt worden van de bieb kost je dat 35 euro per jaar. Daarmee kun je 50 items lenen (exclusief e-books). Voor onbeperkt lenen ben je 50 euro per jaar kwijt. Als lid mag je ook elke dag een uur online, niet-leden betalen 1,00 per half uur. Klik hier voor een overzicht van alle activiteiten in bibliotheek.

Tekst: Bram Karst

Foto’s: Bram Karst en Arjan van Oorsouw