In het Erasmuspark vindt op zaterdag 28 mei de eerste editie plaats van HARIRA! Wat is HARIRA? Een greep uit De Parade, een bescheiden portie uit Djemaa El Fna, voeg daar nog wat line-ups uit Het Foodtruck Festival aan toe. Even laten rijzen. Beetje roeren. Bakken. Strooi er nog wat fantastische theateracts aan toe en je krijgt het nieuwste verhalen- en foodfestival van Nederland: HARIRA. Najib Amhali, Abdelkader Benali, Soundos el Ahmadi en Tofik Dibi zullen onder andere de revue passeren. Maar er is nog veel meer: lekker eten, een harira contest, een brass band die opneemt tegen een Dakka Marrakachia en een sisha tent. Het festival heeft een beetje van ons, en beetje van alles. Heerlijk. Helder. Harira.

Reden genoeg voor Boloboost om een van de organisatoren, Asma El-Fassi, enkele vragen te stellen.

Waarom dit festival?

Een paar maanden geleden kregen wij van Stadsdeel West de vraag iets te organiseren voor de mensen die rondom het Erasmuspark wonen in Amsterdam. Dat moest wat ons betreft vooral een combinatie zijn van lekker eten en mooie verhalen waar alle Amsterdammers (en andere Nederlanders) een leuke tijd kunnen hebben. HARIRA is een mooie aanvulling is op het huidige festivalaanbod. Het combineert lekker eten en mooie verhalen. Kinderen kunnen leuke workshops volgen van grote artiesten zoals Najib Amhali en de wereldberoemde harpiste Lavinia Meijer. Omdat we het belangrijk vinden dat mensen die weinig in aanraking komen met kunst en cultuur betaal je voor de meeste activiteiten niks, of een kleine bijdrage. Het park is sowieso voor iedereen vrij toegankelijk.

Waarom in het Erasmuspark?

Het Erasmuspark is prachtig. Heeft een mooie ligging midden in Bos en Lommer. Een gemixte wijk met mooie culturen.  Net als HARIRA.

Hoe hebben jullie de optredende artiesten zo ver gekregen om mee te doen?

HARIRA spreekt veel mensen aan. Zo ook de artiesten. Die vinden het een mooi festival en waren dus meteen enthousiast.

Wat willen jullie met dit festival bereiken?

Een groot publiek wordt niet of nauwelijks aangesproken door het huidige festivalaanbod. Daar willen wij verandering in brengen. Door rekening te houden met wat de doelgroep (etnisch divers) leuk vindt.  De HARIRA bezoeker moet zichzelf kunnen herkennen in het festival. Bovendien vinden we het belangrijk dat kinderen die niet of nauwelijks in het theater komen, kennis te laten maken met kunst en cultuur.

Wat vind je zelf het leukst?

Moeilijk kiezen. Er is een grote theatertent waar 200 mensen kunnen genieten van voorstellingen. Grote namen die normaal alleen in grote theaters staan. Een Dakka Marrakchia die het opneemt tegen een Brass Band. De beste pindasoep, de lekkerste keftaburgers. Een mooie wedstrijd waar we de prijs voor de lekkerste harira gaan uitreiken, want elke moeder maakt zogenaamd de beste harira (Marokkaanse soep)

Wat is de verrassing van Harira?

HARIRA is een mix. Een beetje van ons, en een beetje van alles.

Tot slot: waarom moeten mensen erheen?

Omdat je dit gewoon niet wilt missen. Er is van alles te doen, voor jong en oud. Je kan er met het hele gezin of vrienden naartoe. Een gezellige dag met mooie verhalen, leuke workshops en lekker eten!

harira.nl

Foto: Ruben Snitslaar