Op 21 maart kunnen Amsterdammers weer stemmen voor de gemeenteraad. Dit jaar is het hele bestuurlijke stelsel op de schop gegaan. Bewoners kunnen zich voor het eerst verkiesbaar stellen in hun stadsdeel zonder dat ze lid hoeven te zijn van een politieke partij. Via de stadsdeelcommissies  kunnen ze gevraagd en ongevraagd advies uitbrengen aan de gemeente. Boloboost stelt drie onafhankelijken voor Bos en Lommer voor. We trappen af met Lex de Jong. Daarna is het de beurt aan Shariff Lutfi en de laatste is Joris De Monchy.

Lex de Jong woont al sinds 2000 in Bos en Lommer in de Gulden Winckelbuurt. Hij is zelfstandig ondernemer en houdt zich voornamelijk bezig met community building en placemaking. Dat houdt in dat hij van vergeten openbare ruimte aantrekkelijke verblijfsplekken maakt, op basis van wat mensen in de buurt willen. In 2011 startte hij Boloboost met een tweet, die uitgroeide tot een facebookpagina met bijna 5000 volgers en een website. De insteek was en is nog steeds positieve berichtgeving over Bos en Lommer. Lex heeft de buurt enorm zien veranderen: “De gezonde mix van bewoners is weer terug. Dat wil ik graag zo houden. Liever geen tweede Pijp hier.”

Wat deed Lex besluiten zich verkiesbaar te stellen? Toen het plan er lag om bewoners gevraagd en ongevraagd advies te laten geven, dacht Lex ‘leuk, dat doe ik eigenlijk al vanuit Boloboost’. Dus hij zag zijn kans schoon om dat gestructureerder te gaan doen, als Bolo. “Later mochten ook politieke partijen meedoen in het stadsdeel en toen heb ik nog even getwijfeld. Mensen stemmen dan weer op een politieke partij in plaats van op een bewoner. Afhankelijk van de opkomst heb je zo’n 2500 tot 3000 stemmen nodig. Bij een vierde van de stemmen heb je sowieso een plek. Ik maak, gezien mijn netwerk en de lange tijd dat ik hier woon, wel kans om gekozen te worden.”

In de stadsdeelcommissies komen bewoners die fungeren als de ogen en de oren van de buurt. Lex loopt al meer dan 20 jaar in Bos en Lommer , waarvan de laatste 10 jaar redelijk actief. Daarom denkt hij zeker aan die eis zeker te voldoen, alsmede vanwege zijn oneindig grote netwerk. Dat is hoe hij Bolo in wil zetten. “Dus niet vier jaar op basis van zijn eigen ideeën adviseren. Wanneer om advies gevraagd wordt, wil ik dat terugleggen bij al mijn netwerken – online of offline. De input die daar uit komt, vertaal ik naar een advies. Dat moet natuurlijk wel enigszins in overeenstemming zijn met mijn lijn, en daar niet haaks op staan.” Maar hij verwacht niet dat dat snel zal gebeuren.

Lex popelt om het Bos en Lommerplein van een goede impuls te voorzien. Hij wil dat er niet alleen winkels zitten maar ook horeca en werkplekken waardoor er langer ‘ogen’ zijn op het plein. En dat komt de veiligheid en  de beleving weer ten goede. Lex ziet een plein als ontmoetingsplek voor de buurt en zou graag willen dat het Bos en Lommerplein ook die functie krijgt.

Lex wil vooral ook de ondernemers in Bos en Lommer niet vergeten. “Net als bewoners hebben zij ook een belang in de buurt. Hen wil ik ook vragen wat zij willen. Ik fungeer als doorgeefluik van al die netwerken. Bolo is niet Lex de Jong. Bolo is het netwerk van netwerken. Daarom moeten mensen op Bolo stemmen want als je op Bolo stemt, stem je op je eigen stem! Jij hebt een stem in Bolo.”

Voor meer informatie kijk op: http://bolo.amsterdam en/of volg BoLo op facebook http://facebook.com/BoLoAmsterdamWest

Knooppunt maakte een portret van Lex: https://www.youtube.com/watch?v=I5ih11nD0co

Foto: Vincent van Kleef

Tekst: Arjan van Oorsouw