Joris de Monchy woont sinds 1998 in Bos en Lommer in de Gulden Winckelbuurt. Hij is lijsttrekker van Buurman Joris, lijst 35. Zijn campagneslogan: Bobo’s eruit, buurman erin! Joris is zelfstandig ondernemer en sausmaker bij El Jefe, een Mexicaanse pittige salsa.

Joris vindt de politiek ‘leuk’ hoewel hij zichzelf niet als politieke speler ziet. Daar is hij ‘te eerlijk’ voor. “Ellenbogenwerk is niet voor mij weggelegd. Wel ben ik heel betrokken bij de buurt. Sinds een jaar zit ik in het inspiratieteam van ABC-Alliantie waarbij ik samen met andere buurtbewoners buurtinitiatieven beoordeel. Dat doe ik graag.” Door hier mee bezig te zijn realiseerde Joris zich dat er aspecten in de wijk uit het zicht blijven. “Ik merkte dat armoede, isolement en eenzaamheid een rol spelen in deze buurt. En dat in de wijk die ineens heel hip aan het worden is en BoLo heet. Dat raakte me en daar wilde ik iets aan doen.”

De naam ‘lijst Buurman Joris’ is er niet voor niets. “Buren hebben begrip voor elkaar ook al staan ze misschien op een heel andere manier in het leven. Als je daar een beetje mee om weet te gaan, word je vanzelf goede buren. Die insteek vind ik interessant. Opkomen voor elkaar en begrip tonen. Een goede buur is beter dan een verre vriend, dat idee.”

“Deze buurt is een samenraapsel van nieuwe stedelingen, mensen die hier al 100 jaar wonen en weggedrukt worden. De Kolenkit was het afvoerputje van het land: slechtste postcode van Nederland. Dat is allemaal nog niet zo lang geleden en het is ook nog niet allemaal opgelost. Dat vind ik relevant.”

“Waarom mensen op mij moeten stemmen? Ik ben een buurman, ik handel niet vanuit partijbelang, ik handel vanuit de buurt. Bos en Lommer mag best een stuk branding gebruiken, zijn identiteit omarmen. Dat ‘BoLo’ is al heel goed. Waarom niet de identiteit van Bos en Lommer vergroten en verbreden? Er een echt merk van maken! Verder ben ik bevlogen en geïnteresseerd, geen domme jongen. Ik zie mezelf wel standhouden in zo’n commissie.”

Het Bos en Lommerplein kan wel een make-over gebruiken volgens Joris. Maar hij vraagt zich af hoeveel invloed je hebt op de vastgoedjongens die daar de scepter zwaaien. Over zijn kans om gekozen te worden is Joris bijzonder positief: “100%”, lacht hij breeduit. “Wij kleintjes zijn allemaal dezelfde mening toegedaan!” Meteen daarna relativeert hij: “Het vermoeden is dat de grote partijen dit gewoon pakken. Voor mij geldt dat de reis belangrijker is dan de bestemming. Dat is echt hoe ik er in zit; ik geloof in democratie en ik denk dat ik deze kans moet grijpen. Ik neem dit serieus maar het gaat mij niet om het winnen.”

Tekst en foto: Arjan van Oorsouw