Sinds de Roemeense Alina Lupu anderhalf jaar geleden afstudeerde aan de Rietveld Academie, woont ze anti-kraak in Bos en Lommer in de Landlustbuurt. Ze is conceptueel kunstenaar, maakt performances en bestudeert maatschappelijke structuren. Daarnaast bezorgt ze maaltijden.

Alina stelt zich verkiesbaar vanwege de veranderingen die ze in de wijk zag plaatsvinden. “Deze buurt wordt steeds meer gerenoveerd en geschikt gemaakt voor bewoners met een hoog- en middeninkomen. Verder heb ik als bewoner van anti-kraakhuizen geen invloed op waar ik terecht kom. Ik ben als een blad in de wind.”

“Ik betrad de politieke arena omdat ik nieuwsgierig ben om erachter te komen wat dit nieuwe systeem van vertegenwoordiging betekent. Ik doorliep de stappen om me verkiesbaar te stellen. Graag wil ik begrijpen hoe het werkt! En of het voor een individu werkbaar is om mee te doen aan de verkiezingen.” Alina is van mening dat dit nieuwe systeem een experiment in zichzelf is voor de gemeente Amsterdam. “Ik denk dat de gemeente nog niet door heeft hoe je erachter komt wat er in de wijk leeft en ook denk ik dat de gemeente de verkeerde aanpak hanteert door burgers te vragen politicus te worden.”

Alina wil graag in een stad wonen waarin elke burger zijn stem kan laten horen zonder dat het uitmaakt waar hij of zij vandaan komt. “Omdat dit het Amsterdam is waarin ik wil wonen, een inclusieve, multiculturele plek, niet alleen bedoeld voor de hoge inkomens en mensen met ondernemerszin. Een stad, in dit geval een buurt zoals Bos en Lommer, is meer dan zakendoen, het is een thuis.

Alina wil graag betaalbare huurhuizen voor studenten en kunstenaars in ruil voor werk voor de gemeenschap. En zou je als antikraakwacht inspraak moeten hebben in welke wijk je wilt wonen. “Ik wil me er graag sterk voor maken dat bepaalde delen van de bevolking niet gediscrimineerd worden, alleen maar omdat ze besloten hebben dat ze hier wilden wonen.”

“Ik wil graag ideeën aandragen voor de buurt en de discussie aangaan met bewoners. Misschien kom ik er dan wel achter dat mijn beeld van de wijk compleet verkeerd is. Liever dat dan precies datgene doen om gekozen te worden. Dat is niet mijn manier. Ik wil zeker niet alles doen om gekozen te worden. Daarvoor schat ik mijn kansen niet al te hoog in. Daar ben ik realistisch over.”

Meer informatie: https://notjustforprofit.nl/

Facebook: https://www.facebook.com/notjustforprofit.nl/

Foto: Elzbieta Szota

Tekst: Arjan van Oorsouw